2013. május 22. szerda

Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, akit Ikernek hívtak, éppen nem volt velük, amikor megjelent Jézus. A többi tanítvány így szólt hozzá: "Láttuk az Urat." Ő azonban ezt mondta nekik: "Ha nem látom a kezén a szegek helyét, és nem érintem meg ujjammal a szegek helyét, és nem teszem a kezemet az oldalára, nem hiszem." Nyolc nap múlva ismét benn voltak a tanítványai, és Tamás is velük. Bár az ajtók zárva voltak, bement Jézus, megállt középen, és ezt mondta: "Békesség néktek!" Azután így szólt Tamáshoz: "Nyújtsd ide az ujjadat, és nézd meg a kezeimet, nyújtsd ide a kezedet, és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő." Tamás pedig így felelt: "Én Uram, és én Istenem!" Jézus így szólt hozzá: "Mivel látsz engem, hiszel: boldogok, akik nem látnak és hisznek."

Jn 20,24-29.

ÉRTELMEZÉS

Felkiáltott a gyermek apja: "Hiszek, segíts a hitetlenségemen!" (Mk 9,24)

Épp barátaimmal voltam, és azt vitattuk meg, ki hogyan értelmezi Istent. Egyikőjük mindig azt mondogatta: "Istent nem értem." A másik külön örült neki, hogy Isten értelmezése ennyire rejtelmes. A harmadik azt mesélte, hogy ő már kereste Istent mindenhol, mindenféle módon, de nem tudta megtalálni. Ezért felhagyott a kereséssel, és hagyta, hogy Isten találhassa meg őt. Majd hozzátette: "Ez bevált!"
A véleményeket hallgatva elgondolkodtam a bibliai Tamásnak a kereséssel kapcsolatos tapasztalatán. Eszembe jutott az apa, aki így kérte Istent, hogy gyógyítsa meg a fiát: "Hiszek, segíts hitetlenségemen!"
Néha olyan vagyok, mint a barátaim, máskor bibliai szereplőkhöz hasonlítom magam. Biztonságot ad, hogy a Bibliában leírt emberek ugyanazokkal az érzésekkel, kihívásokkal küszködtek, mint mi ma. Isten mindig tudja, hol vagyunk. Ha Istenre irányítjuk figyelmünket, mondjuk ezt: "Itt vagyok. Találj meg!" Időnként embereken, vagy a természeten keresztül látom Isten jelenlétét. Például, amikor egy pillangó rárepül a kezemre, és ott marad. Hálás vagyok Isten titokzatosságáért, amit nem teljesen értek. És ugyanígy hálás vagyok akkor is, ha nem találom Istent, mert tudom, hogy ő attól még megtalál engem.

Imádság: : Uram, köszönöm, hogy sohasem változol. Az értelmezésem változhat, de te mindig ugyanaz maradsz. Ámen.

A felfogások változhatnak, de Isten állandó.
Patricia A. Simmons (Missouri, USA)

IMÁDKOZZUNK A KISCSOPORTOS BESZÉLGETÉSEKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek