2018. december 6. csütörtök

Jézus mondja: "Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; ezért mondtam, hogy az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek."
"Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem." A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: "Mi az, amit mond nekünk: Egy kis idő, és nem láttok engem, és ismét egy kis idő, és megláttok engem, és ez: Mert én elmegyek az Atyához?" Így szóltak tehát: "Mi az a kis idő, amiről szól? Nem tudjuk, mit beszél." Jézus észrevette, hogy meg akarják kérdezni, és ezt mondta nekik: "Arról kérdezősködtök egymás között, hogy ezt mondtam: Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem? Bizony, bizony, mondom néktek, hogy ti sírni és jajgatni fogtok, a világ pedig örül; ti szomorkodtok, de szomorúságotok örömre fordul. Amikor az asszony szül, fájdalma van, mert eljött az ő órája, de amikor megszülte gyermekét, nem emlékszik többé a gyötrelemre az öröm miatt, hogy ember született a világra. Így most titeket is szomorúság fog el, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a szívetek, és örömötöket senki sem veheti el tőletek: és azon a napon nem kérdeztek éntőlem semmit."
"Bizony, bizony, mondom néktek, hogy amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Eddig nem kértetek semmit az én nevemben: kérjetek és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen. Ezeket példázatokban mondom nektek, de eljön az az óra, amikor többé nem példázatokban szólok hozzátok, hanem nyíltan beszélek nektek az Atyáról. Azon a napon az én nevemben kértek, és nem mondom nektek, hogy én kérem majd az Atyát értetek, hanem maga az Atya szeret titeket, mivel ti szerettek engem, és hiszitek, hogy én az Istentől jöttem. Én az Atyától jöttem, és eljöttem a világba; de most elhagyom a világot, és az Atyához megyek." Ekkor így szóltak hozzá tanítványai: "Íme, most nyíltan beszélsz, és nem példázatot mondasz. Most már tudjuk, hogy mindent tudsz és nincs szükséged arra, hogy valaki megkérdezzen téged: ezért hisszük, hogy az Istentől jöttél." Jézus így válaszolt: "Most hiszitek? De eljön az az óra, sőt már el is jött, amikor elszéledtek, mindenki a maga otthonába, és engem egyedül hagytok: de én mégsem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot."

Jn 16,15-33.

SZELÍD NYUGALOM

Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot. (Jn 16,33)

Amikor a férjem nagybátyja, Jim, egy nyitott szívműtétre várakozott a kórházban, szörnyű hírt kapott: egyetlen fia egy fakitermelés során balesetben meghalt. Jim vigasztalhatatlan volt. "Miért nem én?"- kiáltotta Istennek. Amikor úgy tűnt, elapadtak a könnyei, szelíd nyugalom töltötte el. "Olyan volt, mintha a Szentlélek vett volna körül, és zavarodott lelkem végül megpihent" - magyarázta Jim. "Még mindig nem értem, hogyan, de tudom, hogy a fiam biztonságban van Mennyei Atyánk mellett; olyan békességben, amilyet csak Isten adhat meg nekünk."
Nem sokkal halála előtt Jézus azt mondta tanítványainak, el fog jönni az idő, amikor hitük megpróbáltatik - talán még el is hagyják őt. De arról is biztosította őket, hogy békét lelnek, egy erős hit egyesíti majd őket, és végül győzelmében osztoznak.
Úgy tűnik, Krisztus követői gyakran tapasztalják meg ezt az utat, amikor gondok adódnak: először megrázkódtatás jön és kétségbeesés lesz úrrá az emberen, majd egy kis idő után a Szentlélek jelenlétének megnyugtató érzése és a vigasztaló tudat: "Nem vagyunk egyedül!" Végül eljön a várva várt békesség, ahogy Jézus ígérte. Bármilyenek is a körülményeink, Isten mindig velünk van, és mi osztozunk végső győzelmében.

Imádság: Kegyelmes Istenünk, köszönjük állhatatos szeretetedet. Adj nekünk erőt, amikor kétségbeesünk! Ámen.

Isten soha nem hagy el engem.
Gerri Nicholas (Alberta, Kanada)

IMÁDKOZZUNK A GYÁSZOLÓKÉRT!A Csendes Percek füzetek előfizethető. Rendeld meg valakinek ajándékba.

Előfizetés egy évre (6 db füzet) 2019. január 1-től:
Belföldre, szomszédos országokba: 2100 Ft
Európa többi országába: 17 EUR
Tengeren túlra: 25 USD
Megrendeléseket várjuk a szerkesztőségnél:
Magyarországi Metodista Egyház
1032 Budapest, Kiscelli utca 73.
Tel/fax: 06 1 250-1536
E-mail: szerkesztoseg@csendespercek.hu

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2019 December
Ke Sze Cs Szo Va
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

Bejelentkezés

Legújabb kommentek