2019. február 13. szerda

"Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az. Ha tehát a hamis mammonon nem voltatok hűek, ki bízza rátok az igazit? És ha a másén nem voltatok hűek, ki adja oda nektek azt, ami a tietek?"
"Egy szolga sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak."
Hallották mindezt a farizeusok is, akik pénzsóvárak voltak, és kigúnyolták őt. Ő pedig ezt mondta nekik: "Ti igazaknak tartjátok magatokat az emberek előtt, de Isten ismeri a szíveteket. Mert ami az emberek előtt magasztos, Isten előtt utálatos."

Lk 16,10-15.

A KIS DOLGOK

Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az. (Lk 16,10)

Férjemmel mindketten pékek vagyunk. Ugyanazt a receptet követjük, de a sütési módszereink különbözőek. Ő aprólékos, hőmérővel határozza meg a víz hőmérsékletét, mérlegen méri a liszt mennyiségét, amíg én lazább vagyok, mert kezemmel nézem meg a víz hőmérsékletét, a mennyiséget pedig a szememmel. Az ő kenyerei általában jobbnak bizonyulnak, mert ezek a kis plusz erőfeszítések különbséget eredményeznek.
És ami igaz a kenyérsütésben, az igaz a nagyobb következményekkel járó területeken is, mint a munkahelyi etika és integritás. Integritásban élni több száz kis cselekedetet foglal magába folyamatosan: választást, hogy beismerek egy hibát, amikor könnyen úgy tehetnék, hogy az más hibája volt; hajlandóságot, hogy túlórázzam a munkahelyen, hogy az általam elvégzett feladat a legmagasabb minőségű legyen; vagy döntést, hogy nem nézem a személyes e-mailjeimet munkaidőben.
A mai igében Jézus megmagyarázza tanítványainak: ahogy a kis dolgokat kezeljük, jól mutatja, hogyan foglalkozunk a nagy dolgokkal. Nem zavar, hogy az általam készített kenyér gyengébb, de sütési stílusom felhívja a figyelmem, hogy vizsgáljam meg az életemben lévő egyéb feladatok megközelítését. Mit üzennek a cselekedeteim a személyről, aki vagyok, és akivé válok?

Imádság: Istenünk, te látsz és tudsz mindent, velünk vagy mindig. Segíts, jó döntéseket hozni! Ámen.

Hű vagyok az evangéliumhoz a kis dolgokban is?
Teresa Coda (Rhode Island, USA)

IMÁDKOZZUNK A PÉKEKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2019 Február
Ke Sze Cs Szo Va
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek