2019. október 4. péntek

Korán reggel fölkelt Jerubbaal, azaz Gedeon, egész népével, és tábort ütött a Haród forrásánál. Midján tábora viszont tőle északra volt, a Móre-halomnál a völgyben. Akkor az ÚR ezt mondta Gedeonnak: Sok ez a nép, amely veled van, nem adhatom a kezükbe Midjánt, különben még így fog dicsekedni Izráel velem szemben: Az én kezem szabadított meg engem! Most azért hirdesd ki ezt a nép füle hallatára: Aki fél és retteg, az térjen vissza, távozzék a Gileád hegyéről! Erre visszatért a hadinépből huszonkétezer ember, és csak tízezer maradt ott. Majd ezt mondta Gedeonnak az ÚR: Még ez a nép is sok. Vezesd le őket a vízhez, hadd tegyem próbára őket ott! Amelyikről azt mondom neked, hogy menjen veled, az menjen veled. De akiről azt mondom neked, hogy ne menjen veled, az ne menjen. Akkor levezette a népet a vízhez, az ÚR pedig ezt mondta Gedeonnak: Mindazokat, akik nyelvükkel nyaldossák a vizet, ahogyan a kutya nyaldossa, állítsd külön; meg azokat is, akik letérdelve isznak! És azoknak a száma, akik kezüket a szájukhoz emelve szürcsöltek, háromszáz volt. A nép többi része letérdelve itta a vizet. Az ÚR ezt mondta Gedeonnak: Ezzel a háromszáz emberrel, akik szürcsöltek, szabadítlak meg benneteket, és adom a kezedbe Midjánt. A nép többi része pedig menjen haza! Akkor ez a nép magához vette az élelmet és amazoknak a kürtjeit. A többi Izráelből való férfit pedig elküldte, mindenkit a maga sátrába, és csak a háromszáz férfit tartotta magánál. Midján tábora alattuk volt a síkságon.
Gedeon a sátorlakók útján vonult fel, Nóbahtól és Jogbohától keletre. Megverte a tábort, mert a tábor biztonságban érezte magát. Zebah és Calmunná elmenekült, de ő üldözőbe vette őket, és elfogta Zebahot és Calmunnát, Midján két királyát, az egész tábort pedig szétverte.

Bir 7,1-8; 8,11-12.

FÉLRETÉVE AZ AKADÁLYOKAT

Bizony, mondok néktek, ha van hitetek, és nem kételkedtek... ha ennek a hegynek azt mondjátok: Emelkedj fel, és vesd magad a tengerbe! - az is meglesz. (Mt 21,21)

A férjemnek, Kamleshnek az volt a vágya, hogy teljes munkaidős állása mellett is befejezi a főiskolát. A harmadik évben azonban a vizsgákat két hónappal előre hozták. Nagyon feszült volt, mivel így sokkal kevesebb ideje maradt a felkészülésre. Istennek Gedeonhoz intézett szavaival próbáltam biztatni: "Ezzel a háromszáz emberrel... szabadítlak meg, és adom a kezedbe Midjánt" (Bír 7,7). Mondtam neki, ha Isten Gedeonnak tudott győzelmet adni úgy, hogy a haderejét 10,000-ről 300 emberre csökkentette, akkor neki is tud így, sokkal kevesebb felkészülési nap mellett. Az Úr valóban megsegítette Kamlesht, és sikerültek a vizsgái.
Istennek az volt az akarata, hogy Gedeon ne több ezer harcossal győzzön, nehogy azt gondolják, hogy egyedül az erejüknek köszönhetik a győzelmet. Mindössze 300 emberrel vitte győzelemre a seregét. A férjemnek is hasonlóan adott győzelmet minden olyan akadály ellenére, mint a nehéz tantárgyak, kevesebb tanulásra jutó idő és a rengeteg feladat a munkahelyen és otthon. Először ezek az akadályok megmászhatatlan hegyként tornyosultak, de bíztunk Isten igéjében, és segítségével megmásztuk a hegyet. Egyedül Istennek adunk dicsőséget.

Imádság: Istenünk, köszönjük, hogy segítesz a sok próba és nehézség közepette is kitartani, míg elérjük a célt. Ámen.

Isten az akadályok között is győzelmet tud adni.
Sushma Kamlesh Macwan (Gujarat, India)

IMÁDKOZZUNK A TELJES MUNKAIDŐBEN DOLGOZÓ DIÁKOKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2019 Október
Ke Sze Cs Szo Va
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek