2020. június 20. szombat

Mária pedig, amint odaért, ahol Jézus volt, meglátta őt, leborult a lába elé, és így szólt hozzá: "Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem." Amikor Jézus látta, hogy Mária sír, és a vele jött zsidók is sírnak, megrendült lelkében és háborgott, és megkérdezte: "Hova helyeztétek őt?" Azt felelték: "Uram, jöjj és lásd meg!" Jézus könnyekre fakadt. A zsidók ezt mondták: "Íme, mennyire szerette!" Közülük néhányan pedig így szóltak: "Ő, aki a vak szemét megnyitotta, nem tudta volna megtenni, hogy ez ne haljon meg?" Jézus - még mindig mélyen megindulva - a sírhoz ment: ez egy barlang volt, és kő feküdt rajta. Jézus így szólt: "Vegyétek el a követ." Márta, az elhunyt testvére így szólt hozzá: "Uram, már szaga van, hiszen negyednapos." Jézus azonban ezt mondta neki: "Nem mondtam-e neked, hogy ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét?" Elvették tehát a követ, Jézus pedig felemelte a tekintetét, és ezt mondta: "Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál. Én tudtam, hogy mindig meghallgatsz, csak a körülálló sokaság miatt mondtam, hogy elhiggyék, hogy te küldtél engem." Miután ezt mondta, hangosan kiáltott: "Lázár, jöjj ki!" És kijött a halott, lábán és kezén pólyákkal körülkötve, arcát kendő takarta. Jézus szólt nekik: "Oldjátok fel, és hagyjátok elmenni!"

Jn 11,32-44.

MELLETTÜNK

Jézus könnyekre fakadt. (Jn 11,35)

Mikor ezt az áhítatot írtam, épp 34 éve volt, hogy apák napján anyámmal apám kórházi ágyánál álltunk, és végső búcsút vettünk tőle. Bár saját fájdalmammal is birkóztam, anyám egyetlen gyermekeként én álltam mellette gyászában, mikor 43 év után elvesztette a férjét. Bármennyire akartam is, szomorúságán nem segíthettem, azzal neki kellett megbirkóznia.
Ilyen esetekben szavaink nem elegendőek a fájdalom ellen. Bármennyire is nehéz, csak jelen lehetünk, s ez elég. Ezt megtanultam az elmúlt 25 évben, amikor gyászoló családoknál lelkigondozást végeztem, felajánlva jelenlétemet és imáimat. Ám Isten jelenléte tényleg számít. A mai ige rávilágít, Urunk mennyire szeret minket. Őt megérinti a fájdalmunk, és kész vigasztalni. Jézus jelenléte nagyon fontos volt Mártának és Máriának. Ma, ha a gyászban egymás mellé állunk, az is sokat számít.

Imádság: Élő Istenünk, adj bátorságot és szeretetet, hogy a gyászolók mellé állhassunk, és szereteted csatornái lehessünk azoknak, akik fájdalmat hordoznak. Ámen.

Isten bánatomban és örömömben is velem van.
J. Leland Collins Jr. (Virginia, USA)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKIT VESZTESÉG ÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek