2014. július 6. vasárnap

Mert ahogyan a test egy, bár sok tagja van, de a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test, ugyanúgy a Krisztus is. Hiszen egy Lélek által mi is mindnyájan egy testté kereszteltettünk, akár zsidók, akár görögök, akár rabszolgák, akár szabadok, és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg. Mert a test sem egy tagból áll, hanem sokból. Ha ezt mondaná a láb: "Mivel nem vagyok kéz, nem vagyok a test része", vajon azért nem a test része-e? És ha ezt mondaná a fül: "Mivel nem vagyok szem, nem vagyok a test része", vajon azért nem a test része-e? Ha a test csupa szem, hol lenne a hallás? Ha az egész test hallás, hol lenne a szaglás? Márpedig az Isten rendezte el a tagokat a testben, egyenként mindegyiket, ahogyan akarta. Ha pedig valamennyi egy tag volna, hol volna a test? Így bár sok a tag, mégis egy a test. Nem mondhatja a szem a kéznek: "Nincs rád szükségem", vagy a fej a lábaknak: "Nincs rátok szükségem!" Ellenkezőleg: a test gyengébbnek látszó részei nagyon is szükségesek, és amelyeket a test tisztességtelen részeinek tartunk, azokat nagyobb tisztességgel vesszük körül, és amelyek ékesség nélkül valók, azok nagyobb megbecsülésben részesülnek: az ékeseknek azonban nincs erre szükségük. Isten szerkesztette így a testet egybe: az alacsonyabb rendűnek nagyobb tisztességet adva, hogy ne legyen meghasonlás a testben, hanem kölcsönösen gondoskodjanak egymásról a tagok. És így ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi, ha dicsőségben részesül az egyik tag, vele együtt örül valamennyi. Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai. Ezek közül pedig némelyeket először apostolokká rendelt az Isten az egyházban, másodszor prófétákká, harmadszor tanítókká. Azután adott csodatevő erőket, kegyelmi ajándékokat: gyógyításra, gyámolításra, vezetésre, különféle nyelveken szólásra. Mindnyájan apostolok? Mindnyájan próféták? Mindnyájan tanítók? Mindenkiben van csodatevő erő? Mindenki rendelkezik a gyógyítás kegyelmi ajándékával? Mindnyájan szólnak nyelveken? Mindnyájan meg tudják azt magyarázni? De törekedjetek a fontosabb kegyelmi ajándékokra. Ezen felül megmutatom nektek a legkiválóbb utat.

1Kor 12,12-31.

AZ EGÉSZ RÉSZEKÉNT

Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai. (1Kor 12,27)

Az unokanővérem adott nekem egy gyönyörű, gyöngysoros karperecet. A barátnője tervezte, és lila, rózsaszín, kék és zöld színű gyöngyszemekkel volt díszítve. Nem volt két egyforma színű, méretű, formájú gyöngyszem rajta, mindegyik a maga egyediségével járult hozzá, és bármelyikük elmaradása csökkentette volna a karperec szépségét.
Ez a karperec engem Pálnak az egyházról adott leírására emlékeztet, melyben azt az emberi test részeihez hasonlítja. Minden egyes résznek megvan a sajátságos funkciója, melyet végez a Krisztus testében, mindegyik részre szükség van, és azok különlegesek. Isten vágya az, hogy "ne legyen meghasonlás a testben, hanem kölcsönösen gondoskodjanak egymásról a tagok" (1Kor 12,25). Az a feladatunk, hogy támogassuk egymást, és tiszteljük mindenki szerepét az egyházban.
A gyöngyszemekhez hasonlóan, melyek együtt csodálatos egészet alkotnak, a mi dolgunk is az, hogy használjuk az Isten által adott sajátságos ajándékainkat a közös jó érdekében (1Kor 12,7). Ha egymást megbecsüljük és elismerjük egymás ajándékait, akkor éljük meg Krisztus teste tagjainak szerepét.

Imádság: Drága Istenünk, köszönjük, hogy mindnyájunknak egyedi szerepet adtál a te néped között. Segíts mindennap hűségesen szolgálni téged! Ámen.

Mindnyájunknak fontos szerepe van a Krisztus testében.
Janine Kuty (Virginia, USA)

IMÁDKOZZUNK A SAJÁT GYÜLEKEZETÜNKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2014 Július
Ke Sze Cs Szo Va
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek