2019. november 1. péntek

A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés. Ennek a hitnek az alapján nyertek Istentől jó tanúbizonyságot a régiek. Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható. Hit által ajánlott fel Ábel értékesebb áldozatot, mint Kain, és ezáltal nyert bizonyságot arról, hogy ő igaz, mert Isten bizonyságot tett áldozati ajándékairól, úgyhogy hite által még holta után is beszél. Hit által ragadtatott el Énók, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mivel elragadta őt az Isten. Elragadtatása előtt azonban bizonyságot nyert arról, hogy Isten szemében kedves. Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik. Hit által kapott kijelentést Nóé azokról a dolgokról, amelyek még nem voltak láthatók, és Istent félve és tisztelve készítette el a bárkát háza népe megmentésére. E hite által ítélte el a világot, és a hitből való igazság örökösévé lett. Hit által engedelmeskedett Ábrahám, amikor elhívatott, hogy induljon el arra a helyre, amelyet örökségül fog kapni. És elindult, nem tudva, hova megy. Hit által költözött át az ígéret földjére, mint idegenbe, és sátrakban lakott Izsákkal és Jákóbbal, ugyanannak az ígéretnek az örököseivel. Mert várta azt a várost, amelynek szilárd alapja van, amelynek tervezője és alkotója az Isten. Hit által kapott erőt arra is, hogy Sárával nemzetséget alapítson, noha már idős volt, minthogy hűnek tartotta azt, aki az ígéretet tette. Ezért attól az egytől, méghozzá egy szinte már elhalttól származtak olyan sokan, mint az ég csillagai és mint a tenger partján a föveny, amely megszámlálhatatlan.

Zsid 11,1-12.

MINDENSZENTEK NAPJA

Állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. (Zsid 12,1)

Mai olvasmányunkban a Zsidókhoz írt levél szerzője egy sor ószövetségi hithős - Gedeon, Dávid, József - életét és cselekedeteit említi, akik kihívások és megpróbáltatások ellenére is megmaradtak a hitben. Isten velük volt, és ők kitartottak. A 12. fejezet kezdő sorai életpéldájuk követésére buzdítanak.
Hívő életünk serkentésének egyik legjobb módja, ha tanulmányozzuk az előttünk élt generációk életét. Nem kell feltétlenül visszamennünk az ószövetségi időkbe ahhoz, hogy erős hitű emberek példájára bukkanjunk. Élesen emlékszem olyan emberekre, akiknek élő hite lelkesítően hatott rám. Egyik barátom, miután megtudta a diagnózist rákbetegségéről, és hogy csak fél éve lehet már hátra, nem kesergett a sorsa miatt, hanem erőt merített Krisztus jelenlétéből és ígéreteiből. Egy másik testvér, szembenézve munkája elvesztésével, férje betegségével és édesanyja halálával, úgy döntött, hogy idejét imádságra és a Biblia tanulmányozására fordítja. Ez megtartotta őt, és inspirált másokat. A legtöbben meg tudunk nevezni valakit, aki az erős hit példáját mutatta fel, miközben megpróbáltatásokkal nézett szembe. Ezek a hősök tanúbizonyságát adták annak, hogy Isten megtarthat bennünket, bármilyen embert próbálók is a körülményeink.

Imádság: Urunk, köszönjük azokat, akik kitartóan előttünk jártak a hitben. Adj erőt követnünk példájukat! Ámen.

Ki jelenti az erős hit jó példáját számomra?
Wayne Greenawalt (Illinois, USA)

IMÁDKOZZUNK A LELKI SEGÍTŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2019 November
Ke Sze Cs Szo Va
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek