2020. május 31. vasárnap

Ő viszont igazolni akarta magát, és megkérdezte Jézustól: "De ki a felebarátom?" Válaszul Jézus ezt mondta neki: "Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, és amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy úton lévő samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta; odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Aztán feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek?" Ő így felelt: "Az, aki irgalmas volt hozzá." Jézus erre ezt mondta neki: "Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj."

Lk 10,29-37.

MAGUNK VAGY MÁSOK?

Ha betöltitek a királyi törvényt az Írás szerint: "Szeresd felebarátodat, mint magadat!", helyesen cselekedtek. (Jak 2,8)

Angolt tanítottam idegen nyelvként főiskolás korú diákoknak, akik amerikai egyetemeken akartak tanulni. Egyik napon a visszaható névmásokat (magam, magad, magát stb.) tanultuk, és a diákok a munkafüzeti feladatok mondatait egészítették ki. Az a mondat, hogy "Segíts magadon és Isten is megsegít!", elbizonytalanította az egyik diákot. Amikor az óra után odajött hozzám megkérdezni a választ, elmondtam neki, hogy ez egy ismert mondás, és a helyes válasz: magadon. Isten segít azoknak, akik segítenek magukon. "Ó, én azt hittem, hogy Isten azoknak segít, akik másokon segítenek!" - mondta.
Igaza volt. Jézus két fontos parancsot adott nekünk: szeressük Istent teljes szívünkből, teljes lelkünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből, és szeressük felebarátunkat, mint magunkat (Mk 12,28-31). Az irgalmas samaritánus példázata is arra emlékeztet, hogy bárki lehet felebarátunk, akivel találkozunk, és akinek segíteni tudunk.
A diákom válasza közelebb állt a bibliai igazsághoz, mint a népszerű mondás. Még ha anyagi forrásaink korlátozottak is, felajánlhatunk egy mosolyt, egy bátorító szót, vagy egy halló fület azoknak, akikkel ma kapcsolatba kerülünk. Ha így teszünk, mi is áldást nyerünk.

Imádság: Drága Istenünk, segíts azzal tisztelni téged, hogy segítünk valakinek, akinek épp arra van szüksége. Ámen.

Kihez küld ma Isten felebarátként?
Frances K. Griffin (Oklahoma, USA)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKI EGY ÚJ NYELVET TANUL.

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2020 Május
Ke Sze Cs Szo Va
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek