2021. április 16. péntek

Isten megátkozza Kaint
Hiszen ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz. Ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta! Ezután azt mondta Kain a testvérének, Ábelnek: Menjünk ki a mezőre! Amikor a mezőn voltak, rátámadt Kain a testvérére, Ábelre, és meggyilkolta.
Akkor az ÚR megkérdezte Kaintól: Hol van Ábel, a testvéred? Kain ezt felelte: Nem tudom! Hát őrzője vagyok én a testvéremnek? De az ÚR így szólt: Mit tettél? Testvéred kiontott vére hozzám kiált a földből! Most azért légy átkozott, kitaszítva arról a földről, amely megnyitotta a száját, hogy befogadja testvéred vérét, amelyet kiontottál! Ha a földet műveled, többé ne adja neked termőerejét! Bujdosó és kóborló légy a földön! Ekkor Kain azt mondta az ÚRnak: Nagyobb a büntetésem, semhogy elhordozhatnám. Íme, elűztél ma erről a termékeny vidékről, és el kell rejtőznöm színed elől. Bujdosó és kóborló lettem a földön, és meggyilkolhat bárki, aki rám talál. De az ÚR azt felelte neki: Nem úgy lesz! Ha valaki meggyilkolja Kaint, hétszeresen kell bűnhődnie. Ezért jelet tett az ÚR Kainra, hogy senki se üsse agyon, ha rátalál.
Ezután elment Kain az ÚR színe elől, és letelepedett Nód földjén, Édentől keletre. És Kain a feleségével hált, aki teherbe esett, és megszülte Énókot. Majd várost épített Kain, és a fiáról Énóknak nevezte el. Énóknak született Írád, Írád nemzette Mehújáélt, Mehújáél nemzette Metúsáélt, és Metúsáél nemzette Lámeket. Lámek két asszonyt vett feleségül: az egyiknek Ádá volt a neve, a másiknak Cillá. Ádá szülte Jábált. Ő lett a sátorlakók és pásztorok ősatyja. Testvérének Júbál volt a neve. Ő lett minden citerás és fuvolás ősatyja. Cillá is szült: Túbalkaint, mindenféle réz- és vasszerszám kovácsmesterét, továbbá Túbalkain húgát, Naamát.

1Móz 4,7-22.

NEMES MUNKA

Bármit tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek! (1Kor 10,31)

A helyi gimnázium néhány tanulója nemrég egy matek versenyről tartott hazafelé, amikor az őket szállító busz fékje elromlott. A buszvezető nő levette lábát a gázpedálról, és lassan az útpadka felé irányította a járművet, mely végül néhány méterre egy ároktól állt meg. Ezután segítséget hívott, de fél szemét végig a tanulókon tartotta, amíg a segítség megérkezett. Elismerésre méltó, ahogyan ez a sofőr végig nyugodt maradt egy veszélyes helyzetben, és gyakorlott módon cselekedett.
Azon gondolkodtam, hogy miért nem kapnak a buszsofőrök elismerést a munkájukért, miközben rendkívül fontos feladatot látnak el. Napi teendőink hétköznapinak tűnnek, és csak az ezekhez hasonló alkalmak során tanuljuk meg értékelni azokat, akik végig helytállnak.
1Móz 4,19-22 Kain leszármazottairól beszél és azokról a talentumokról, amelyeket Isten adott nekik. Ezek között a következők voltak: állatok felnevelése, hangszereken való játék és a vas megmunkálása is. Ezek az ajándékok önmagukban nem tűnnek szent elhívatásnak, de bármilyen feladat, amit Istenért végzünk, nemes tetté válik. Pál így tanít: "Bármit tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!" Amikor e szerint élünk, arra hívjuk Istent, hogy használjon minket, hogy másokat is a Teremtőhöz vonjunk, még akkor is, ha munkánk hétköznapinak tűnik.

Imádság: Drága Urunk, segíts mindig emlékeznünk, hogy a talentumainkat a te dicsőségedre használjuk! Ámen.

Bármilyen munkát végzek, tehetem azt Istenért.
Jody Williams (Illinois, USA)

IMÁDKOZZUNK A BUSZVEZETŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek