2021. szeptember 29. szerda

Mária és Márta
Amikor továbbhaladtak, betért egy faluba, ahol egy Márta nevű asszony a házába fogadta. Volt ennek egy Mária nevű testvére, aki leült az Úr lábához, és hallgatta beszédét. Mártát pedig teljesen lefoglalta a sok munka. Ezért odajött, és így szólt: Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott a munkában? Mondd hát neki, hogy segítsen! Az Úr azonban így felelt neki: Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.

Lk 10,38-42.

FIGYELEM

Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle. (Lk 10,41-42)

Mai olvasmányunkban Márta ki akart tenni magáért a Jézusnak nyújtott vendégszeretetben, és ehhez egy kis segítséget várt volna Máriától a konyhában. Azonban Mária inkább Jézus lábainál ült, mondanivalójára figyelve. Ez a történet arra emlékeztet, hogy a vendégszeretet több, mint frissítők és ételek felszolgálása. Jelenlétünkről és figyelmünkről is szól, amit odaadó szívvel felajánlhatunk egymásnak.
Megtanultam gyakorolni ezt a vendégszeretet Sri Lankán, amikor a 2004-es cunamit követően egy hónapig önkénteskedtem. A segítségnyújtás részeként vigasztalást és tanácsadást kínáltam azoknak, akiknek a szerettei meghaltak a tragédiában. Meghallgattam egy asszonyt, aki elmondta, hogy a cunami hullámai elnyelték a férjét. Amikor megkérdeztem, hogy kapott-e valamilyen támogatást ő és a két gyermeke a helyi gyülekezettől, azt felelte, hogy akik eljöttek hozzá, azoktól csak keresztény közhelyeket hallott. Látogatásuk nem jelentett túl sokat, mert hiányzott belőlük a figyelem. A figyelem egy lelki ajándék. Mindannyian gyakorolhatjuk a vendégszeretet lelki ajándékát azáltal, hogy felajánljuk teljes figyelmünket a másik ember számára.

Imádság: Drága Istenünk segíts jól meghallgatnunk azokat, akikkel ma találkozunk. Ámen.

A figyelem egy lelki ajándék, amit ma felajánlhatok valakinek.
S. Thevanesan (New York, USA)

IMÁDKOZZUNK A TERMÉSZETI CSAPÁST ELSZENVEDŐKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek