2022. január 6. csütörtök

Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idején, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt. Amikor ezt Heródes király meghallotta, nyugtalanság fogta el, és vele együtt az egész Jeruzsálemet. Összehívott minden főpapot és a nép írástudóit, és megkérdezte tőlük, hol kell megszületnie a Krisztusnak. Azok ezt mondták neki: A júdeai Betlehemben, mert így írta meg a próféta: "Te pedig, Betlehem, Júda földje, semmiképpen sem vagy a legkisebb Júda fejedelmi városai között, mert fejedelem származik belőled, aki legeltetni fogja népemet, Izráelt." Ekkor Heródes titokban hívatta a bölcseket, és gondosan kikérdezte őket, hogy mikor jelent meg a csillag, majd elküldte őket Betlehembe, és ezt mondta: Menjetek el, és kérdezősködjetek a gyermek felől; mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek, és imádjam őt! Miután meghallgatták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak napkeleten, előttük ment mindaddig, amíg odaérve meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor ezt látták, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel azonban kijelentést kaptak álomban, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.

Mt 2,1-12.

HÁROMKIRÁLYOK NAPJA

Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. (Mt 2,11)

Minden év január 6-án a határ túloldalán, Mexikóban lakó sok szomszédom ünnepli a "Día de los Reyes", vagyis a "Három Királyok" napját. Ez az ünnep a napkeleti bölcsek hitéről és a gyermek Jézusnak hozott bőkezű ajándékokról szól.
De kik is voltak ezek a bölcsek, akik a zsidók királyát keresték? Tényleg más országok királyai vagy magas méltóságai voltak? Csillagászok, netán nomádok? És csak hárman voltak? A biztonság okán egy egész karavánnal együtt utaztak-e? Miért csak Máté beszéli el ennek a hitnek és reménynek a történetét?
Ami számomra teljesen egyértelmű, az a bölcsek mély hite, hiszen készek voltak elhagyni otthonukat, és távolra utazni, hitelt adva a próféciának, és követve a mozgó csillagot. Miután a csillag Betlehembe vezette őket, hódolattal átadták ajándékaikat, és imádták a gyermeket, a megígért Messiást.
Január 6-a különleges idő az Isten ígéreteiben rejlő hitről, szeretetről és reményről való megemlékezésre, akár a napkeleti bölcsek utazására emlékezünk, vagy a vízkereszt napjaként tartjuk számon.

Imádság: Mennyei Atyánk, köszönjük neked a napkeleti bölcsek ajándékát, a hitük történetét. Adj nekünk is hitet, hogy készek legyünk elindulni az ismeretlenbe, hogy keressük, és megtaláljuk Megváltónkat! Ámen.

Ma bátran fogom keresni Krisztus Jézust.
Douglas Wingert (Arizona, USA)

IMÁDKOZZUNK MEXIKÓ NÉPÉÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2022 Január
Ke Sze Cs Szo Va
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek