2022. január 7. péntek

Illés a Hóreb-hegyen
Itt bement egy barlangba, és ott töltötte az éjszakát. Egyszer csak így szólt hozzá az ÚR igéje: Mit csinálsz itt, Illés? Ő így felelt: Sokat buzgólkodtam az ÚRért, a Seregek Istenéért, mert Izráel fiai elhagyták szövetségedet, lerombolták oltáraidat, prófétáidat pedig fegyverrel ölték meg. Egyedül én maradtam meg, de az én életemet is el akarják venni. Az ÚR ezt mondta: Gyere ki, és állj a hegyre az ÚR színe elé! És amikor elvonult az ÚR, nagy és erős szél szaggatta a hegyeket, és tördelte a sziklákat az ÚR előtt; de az ÚR nem volt ott a szélben. A szél után földrengés következett; de az ÚR nem volt ott a földrengésben. A földrengés után tűz támadt; de az ÚR nem volt ott a tűzben. A tűz után halk és szelíd hang hallatszott. Amikor Illés ezt meghallotta, palástjával eltakarta az arcát, kiment, és megállt a barlang bejáratánál. Egy hang pedig így szólt hozzá: Mit csinálsz itt, Illés? Ő így felelt: Sokat buzgólkodtam az ÚRért, a Seregek Istenéért, mert Izráel fiai elhagyták szövetségedet, lerombolták oltáraidat, prófétáidat pedig fegyverrel ölték meg. Egyedül én maradtam meg, de az én életemet is el akarják venni. Ekkor azt mondta neki az ÚR: Menj, kelj ismét útra a pusztán át Damaszkuszba, és amikor odaérsz, kend fel Hazáélt Arám királyává. Azután Jéhút, Nimsí fiát kend fel Izráel királyává; Elizeust, az ábél-mehólái Sáfát fiát pedig kend fel prófétává magad helyett! És aki majd megmenekül Hazáél kardjától, azt Jéhú öli meg, és aki megmenekül Jéhú kardjától, azt Elizeus öli meg. De meghagyok Izráelben hétezer embert: minden térdet, amely nem hajolt meg Baal előtt, és minden szájat, amely nem csókolta meg őt.

1Kir 19,9-18.

NEM VAGY EGYEDÜL!

Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot. (Jn 16,33)

Krisztus követői magányosnak érezhetik magukat a munkahelyen, iskolai játszótereken, az egyetemeken, szomszédok közösségében, sőt még saját családjuk körében is. Amikor a beszélgetések nem épületesek, esetleg istentelen irányba fordulnak, és nem akarunk nevetni az otromba tréfákon, vagy nem kívánunk csatlakozni a pletykálkodók társaságához, kívülállónak érezhetjük magunkat, mint akik nem tartozunk az adott körhöz.
A Bibliában számos helyen láthatjuk, hogy a hit megvallása zaklatáshoz, üldöztetéshez vezethet, vagy gúny tárgya lehet. Illés is így érzett, amikor Baal gonosz prófétáival állt szemben. Amint legyőzte őket, Jezábel királyné megfenyegette, és ő elmenekült a pusztába. Illés ott bevallotta Istennek, hogy úgy érzi, egyedül maradt az igaz úton. Isten azonban emlékeztette, hogy vannak még más hűséges istenhívők is. Illés nem volt egyedül.
Jézus is elmondta tanítványainak, hogy eljön a magány ideje, de megígérte, soha nem hagyja őket magukra, nem távozik el tőlük. Ez az ígéret ránk is vonatkozik. Ezen a világon nyomorúságunk lehet, de bízhatunk, mert Jézus legyőzte a világot. Krisztus velünk van minden körülmények között.

Imádság: Drága Urunk, segíts emlékeznünk mindenkori jelenlétedre, amikor egyedül érezzük magunkat! Ámen.

Bátran bízhatok, mert Isten velem van.
Valerie Clark (KwaZulu-Natal, Dél-Afrika)

IMÁDKOZZUNK VALAKIÉRT, AKI KÍVÜLÁLLÓNAK ÉRZI MAGÁT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek