2022. szeptember 28. szerda

Közeledett a páska ünnepe, és Jézus tudta, hogy eljött az ő órája, amelyben át kell mennie e világból az Atyához. Szerette övéit e világban, szerette őket mindvégig. És vacsora közben, amikor az ördög már a szívébe sugallta Júdás Iskáriótesnek, Simon fiának, hogy árulja el őt, Jézus tudva, hogy az Atya mindent a kezébe adott, és hogy az Istentől jött, és az Istenhez megy, felkelt a vacsorától, letette felsőruháját, és egy kendőt kötött magára, azután vizet öntött a mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni és törölni a magára kötött kendővel. Simon Péterhez lépett, aki így szólt hozzá: Uram, te mosod meg az én lábamat? Jézus így válaszolt neki: Amit én teszek, most még nem érted, de később majd megérted. Péter így szólt hozzá: Az én lábamat nem mosod meg soha. Jézus így válaszolt neki: Ha nem moslak meg, semmi közöd sincs hozzám. Simon Péter erre ezt mondta neki: Uram, ne csak a lábamat, hanem a kezemet, sőt a fejemet is! Jézus így szólt hozzá: Aki megfürdött, annak csak arra van szüksége, hogy a lábát mossák meg, különben teljesen tiszta. Ti is tiszták vagytok, de nem mind. Mert tudta, ki árulja el, azért mondta: Nem vagytok mindnyájan tiszták.
Miután megmosta a lábukat, és felvette a felsőruháját, ismét asztalhoz telepedett, és ezt mondta nekik: Értitek, hogy mit tettem veletek? Ti Mesternek és Úrnak hívtok engem, és jól mondjátok, mert az vagyok. Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek. Bizony, bizony, mondom nektek: a szolga nem nagyobb az uránál, és a küldött sem nagyobb annál, aki elküldte őt. Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha meg is teszitek.

Jn 13,1-17.

MINDENKIT SZERESS!

Mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek. (Jn 13,15)

Élénken el tudom képzelni a lábmosás jelenetét. Jézus leveszi a felsőruháját, törülközőt köt a dereka köré, letérdel, leveszi a tanítványok saruit, majd megmossa és megszárítja egyik poros lábat a másik után. Könnybe lábad a szemem erre a képre. Ha a világ Megváltója kész volt egy ilyen alázatos cselekedetre, akkor nekünk is készen kell állnunk mások szolgálatára, függetlenül attól, hogy kik vagyunk, és hogy ők kicsodák.
Jézus szolgáló példáját követni azt jelenti, hogy hajlandóak vagyunk kapcsolatba lépni a körülöttünk lévőkkel. Jézus irántunk való szeretetének köszönhetően mi is kimutathatjuk szeretetünket minden ember felé, a származásunktól, hasonlóságainktól és különbözőségeinktől függetlenül. Törekedjünk arra, hogy olyan szeretetet mutassunk másoknak, amely azt mondja: "Sokkal több bennünk a hasonlóság, mint a különbség." Ez a szeretet tiszteletben tartja mindenki jogát ahhoz, hogy más véleménye lehessen. Ez a szeretet azt kérdezi: "Miben segíthetek neked?" Ez a szeretet elismeri gyengeségeinket és hiányosságainkat. Ez a szeretet Jézusra összpontosít.

Imádság: Atyánk, segíts értünk hozott áldozatodra emlékeznünk! Vezess, hogy Krisztus szeretetét és örömét tudjuk mindazoknak továbbadni, akikkel találkozunk! Ámen.

Jézus arra hív minket, hogy nézzünk túl a földi megosztottságokon és mindenkit szeressünk.
Janis Gregg Pressley (Maryland, USA)

IMÁDKOZZUNK, HOGY ÚGY SZERESSÜNK MÁSOKAT, AHOGYAN KRISZTUS TESZI!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek