2023. február 21. kedd

Visszamentek a kémek Kánaán földjéről, és megérkeztek Mózeshez, Áronhoz és Izráel fiainak egész közösségéhez a Párán-pusztába, Kádésba. Beszámoltak nekik meg az egész közösségnek, és megmutatták nekik a föld gyümölcseit. Elbeszélésükben ezt mondták neki: Elmentünk arra a földre, ahová küldtél bennünket. Valóban tejjel és mézzel folyó föld az, ilyen a gyümölcse! Csakhogy erős nép lakik azon a földön, a városok falakkal vannak megerősítve, és nagyon nagyok, sőt még Anák leszármazottait is láttuk ott! A Délvidéken Amálék lakik, a hegyvidéken a hettiták, a jebúsziak és az emóriak laknak, a tenger és a Jordán partján pedig a kánaániak élnek. Bár Káléb csitította a népet, amely Mózes ellen fordult, mert ezt mondta: Bátran fölmehetünk és elfoglalhatjuk, mert le tudjuk győzni őket, de azok a férfiak, akik vele mentek, ezt mondták: Nem vonulhatunk fel az ellen a nép ellen, mert erősebb nálunk! És rossz hírét keltették Izráel fiai között annak a földnek, amelyet kikémleltek, mert ezt mondták: Az a föld, amelyet bejártunk, hogy kikémleljük, olyan föld, amely megemészti lakosait! A nép pedig, amelyet ott láttunk, csupa szálas emberből áll. Sőt láttunk ott óriásokat is, Anák óriás fiait: parányi sáskáknak éreztük magunkat, és ők úgy is tekintettek ránk.

4Móz 13,26-33.

ÓRIÁSOK A FÖLDÖN

Bár Káléb csitította a népet, amely Mózes ellen fordult, mert ezt mondta: Bátran fölmehetünk és elfoglalhatjuk, mert le tudjuk győzni őket. (4Móz 13,30)

A mai bibliai olvasmány alapján kétféleképpen közelíthetjük meg a problémáinkat: vagy magunkat hasonlítjuk a problémához, vagy a problémát hasonlítjuk Istenhez. Az izraeliták 12 vezetőjét azért küldték el, hogy fedezzék fel Kánaán földjét, amelyet Isten ígért az izraelitáknak. Visszatérésükkor a kémek leírták, milyen óriásokat találtak a tejjel-mézzel folyó földön. Tízen azt mondták: Nem támadhatjuk meg azokat az embereket, erősebbek nálunk (4Móz 13,31). A győzelmi esélyeiket felmérve az emberi logikára és erőre támaszkodtak, ahelyett, hogy hittek volna Isten ígéretében. Az óriásokhoz hasonlítva magukat, biztosak voltak benne, hogy veszíteni fognak. Káléb és Józsué ehelyett Istenben bízott. Káléb azt mondta: "Bátran fölmehetünk és elfoglalhatjuk, mert le tudjuk győzni őket". Ők Istennel mérték össze az óriásokat.
Sok óriással nézünk szembe: problémákkal, kísértésekkel és próbatételekkel, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy egyedül legyőzzük őket. De még a legnagyobb óriások is szánalmasak, ha Istenhez mérjük őket. Ez a tudat reménnyel tölt el, és arra bátorít, hogy bízzak Istenben, mert tudom, hogy Isten győzni fog.

Imádság: Istenünk, beléd vetjük bizalmunkat. Emlékeztess minket, hogy az életben semmi sem túl nagy probléma számodra! Ámen.

Isten nagyobb minden problémánál, amivel szembenézek.
George T. Wilkerson (Észak-Karolina, USA)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK ELŐTT AKADÁLYOK ÁLLNAK!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2023 Február
Ke Sze Cs Szo Va
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek