2023. május 12. péntek

József nagylelkűsége testvéreihez
Amikor József bátyjai látták, hogy meghalt az apjuk, így tanakodtak: Hátha József bosszút forral ellenünk, és megfizet most nekünk mindazért a rosszért, amit vele szemben elkövettünk. Ezt üzenték tehát Józsefnek: Apád megparancsolta nekünk halála előtt: Mondjátok meg Józsefnek: Kérünk, bocsásd meg testvéreid hitszegését és vétkét, hogy rosszat követtek el ellened! Bocsásd meg hát azoknak a hitszegését, akik atyád Istenének a szolgái! József sírva fakadt, amikor ezt elmondták neki. Oda is mentek hozzá a testvérei, leborultak előtte, és ezt mondták: Szolgáid vagyunk! De József így szólt hozzájuk: Ne féljetek! Vajon Isten vagyok én? Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa. Most hát ne féljetek, eltartalak én benneteket és gyermekeiteket! Így vigasztalta őket, és szívhez szólóan beszélt velük.

1Móz 50,15-21.

A NAGY KÉP

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok. (Jer 29,11)

Édesanyám 14 éves koromban újraházasodott, és elköltöztünk, hogy közelebb éljünk mostohaapám munkahelyéhez. Mindössze 80 kilométer volt, de számomra több száz kilométernek tűnt, mert ott kellett hagynom a barátaimat, akikkel együtt nőttem fel. Aztán másfél évvel később a mostohaapámat áthelyezték egy másik városba, ami több mint 300 kilométerrel volt messzebb. Dühös voltam, hogy megint ott kell hagynom a barátaimat.
Tinédzserként semmi jót nem találtam ezekben a költözésekben. De Isten rejtélyes módokon munkálkodik. A költözések rákényszerítettek, hogy kevésbé legyek introvertált, és könnyebben ismerkedjem új emberekkel. Megtanultam alkalmazkodni az új környezethez, és megbirkózni a változó körülményekkel.
Mostanra látom, milyen előnyökkel járt életem során, hogy birtokában vagyok ezeknek a képességeknek. Isten látja életünket a maga teljességében, akkor is, amikor mi nem értjük abban a pillanatban. József története az 1Móz-ben csodálatos példa erre. Habár testvérei büntetni és bántani akarták, József Egyiptomban szerzett tapasztalata sokak számára lett áldássá, köztük a saját családja számára is. Isten látja a teljes képet; a mi feladatunk, hogy bízzunk benne.

Imádság: Atyánk, te tudod, milyen terved van számunkra. Segíts bíznunk benned, amikor nem látunk világosan! Ámen.

Akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál. (Róm 8,28)
John D. Bown (Minnesota, USA)

IMÁDKOZZUNK AZ ÚJ VÁROSBA KÖLTÖZŐ FIATALOKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek