2023. október 11. szerda

Ekkor felállt egy törvénytudó, hogy megkísértse őt, és ezt kérdezte: Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? Ő pedig ezt mondta neki: Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod? Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat." Jézus ezt mondta neki: Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz. Ő viszont igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: De ki a felebarátom? Válaszul Jézus ezt mondta neki: Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton lefelé, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, de amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy arra utazó samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta, odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Azután feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és gondját viselte. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek? Ő így felelt: Az, aki irgalmas volt hozzá. Jézus erre ezt mondta neki: Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj!

Lk 10,25-37.

GONDOSKODJ KITARTÓAN!

Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. (Lk 10,35)

Az irgalmas samaritánus történetét számtalanszor olvastam, mielőtt tudatosult bennem, hogy a samaritánus jó cselekedetei nem egy nap alatt történtek. Az első napon elvitte a férfit egy fogadóba és gondoskodott róla. A második nap fizetett a fogadósnak, hogy adjon további segítséget a férfinak. Cserébe ezért azt mondta a fogadósnak, hogy később visszatér.
Sokszor, amikor mi magunk válunk irgalmas samaritánussá, megtesszük egyetlen jó cselekedetünket, majd visszatérünk megszokott életünkbe, büszkén az ajándékra, amit adtunk. A samaritánus története sokkal többről szól. Több mint egy napig törődött egy emberrel, és megígérte, hogy visszajön. Visszajövetelének ígérete azt üzeni számunkra, hogy a rászoruló emberek folyamatos segítése álljon mindig gondolataink középpontjában.
Ezt a gondolkodásmódot próbáltam modellezni a családban és a barátok között azokkal, akiknek segítségre volt szükségük. Ha újra meglátogatjuk őket egy kis időre, hogy megbizonyosodjunk, hogy minden rendben van-e, az megmutatja irántuk való szeretetünket. Ezen kívül tudatosítja bennünk, hogy a ránk szorulóknak hosszabb idejű gondoskodásra van szükségük.

Imádság: Drága Urunk! Ha szükség van rá, adj nekünk bölcsességet és bátorságot, hogy erődből meríthessünk, miközben szereteted másoknak felajánljuk! Ámen.

Kinek van ma szüksége szerető gondoskodásomra?
Andrew Billings (Alabama, USA)

IMÁDKOZZUNK A TÁMOGATÁSUNKRA SZORULÓ EMBEREKÉRT!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2023 Október
Ke Sze Cs Szo Va
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek