2023. október 17. kedd

Azután Jézus így folytatta: Egy embernek volt két fia. A fiatalabb ezt mondta az apjának: Atyám, add ki nekem a vagyon rám eső részét! Ő pedig megosztotta közöttük a vagyont. Néhány nap múlva a fiatalabb fiú összeszedett mindent, elköltözött egy távoli vidékre, és ott eltékozolta a vagyonát, mert kicsapongó életet élt. Miután elköltötte mindenét, nagy éhínség támadt azon a vidéken, úgyhogy nélkülözni kezdett. Ekkor elment, és elszegődött annak a vidéknek egyik polgárához, aki kiküldte őt a földjeire disznókat legeltetni. Ő pedig szívesen jóllakott volna akár azzal az eleséggel is, amit a disznók ettek, de senki sem adott neki. Ekkor magába szállt, és ezt mondta: Az én apámnak hány bérese bővelkedik kenyérben, én pedig itt éhen halok! Útra kelek, elmegyek apámhoz, és azt mondom neki: Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened. Nem vagyok többé méltó arra, hogy fiadnak nevezzenek, tégy engem olyanná, mint béreseid közül egy. És útra kelve el is ment az apjához. Még távol volt, amikor apja meglátta őt, megszánta, elébe futott, nyakába borult, és megcsókolta őt. A fiú ekkor így szólt hozzá: Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened, és nem vagyok méltó arra, hogy fiadnak nevezzenek. Az apa viszont ezt mondta szolgáinak: Hozzátok ki hamar a legszebb ruhát, és adjátok rá, húzzatok gyűrűt az ujjára és sarut a lábára! Hozzátok a hízott borjút, és vágjátok le! Együnk, és vigadjunk, mert ez az én fiam meghalt és feltámadott, elveszett és megtaláltatott. És vigadozni kezdtek. Az idősebb fiú pedig a mezőn volt, és amikor hazajövet közeledett a házhoz, hallotta a zenét és a táncot. Előhívott egy szolgát, és megtudakolta tőle, hogy mi történt. A szolga így felelt: A testvéred jött meg, és apád levágatta a hízott borjút, mivel egészségben visszakapta őt. Ekkor az megharagudott, és nem akart bemenni. De az apja kijött, és kérlelte őt. Ő azonban ezt mondta az apjának: Látod, hány esztendeje szolgálok neked, soha nem szegtem meg parancsodat, de te sohasem adtál nekem még egy kecskegidát sem, hogy mulathassak barátaimmal. Amikor pedig megjött ez a te fiad, aki parázna nőkkel tékozolta el vagyonodat, levágattad neki a hízott borjút. Ő azonban ezt mondta neki: Fiam, te mindig velem vagy, és mindenem a tied. Vigadnod és örülnöd kellene, hogy ez a te testvéred meghalt és feltámadott, elveszett és megtaláltatott.

Lk 15,11-32.

VISSZATÉRNI ISTENHEZ

Az én fiam meghalt és feltámadott, elveszett és megtaláltatott. És vigadozni kezdtek. (Lk 15,24)

Miután örökségét megkapta, a Lk 15 példázatában szereplő fiú elhagyta otthonát, és zabolátlanul élt. Mikor segítségre volt szüksége, eszébe jutott az apja. Valószínűleg szégyellte magát a tettei miatt, és kételkedett benne, hogy apja megbocsát-e neki valaha. Mégis a hazatérés volt a legjobb döntés, melyet hozhatott. Az apa örömmel üdvözölte elveszett fiát, megcsókolta, és ünnepséget szervezett tiszteletére.
Ha távol kerülünk a hittől vagy megbántjuk Istent, úgy érezhetjük, méltatlanok vagyunk kegyelmére. Ám ez a példázat arra emlékeztet, hogy Isten mindig megbocsát. Isten Jézust küldte el, hogy megváltson bűneinkből, szégyenünkből, kételkedésünkből és hitetlenségünkből. Azt gondolhatjuk, bűnünk megbocsáthatatlan, de Isten mindig vár a visszatérésünkre.
Nem számít, milyen messze kerülünk tőle, Isten vágyik a hazatérésünkre, és tárt karokkal vár ránk. Már ma ismerjük be hiányosságainkat, s kérjük Isten kegyelmét és szeretetét! Isten már keres minket és vár a visszatérésünkre.

Imádság: Urunk, Istenünk, köszönjük, hogy kiválasztottál minket. Keressük az örök életre vezető ösvényt, és imádkozunk bátorságért, hogy sose hagyjunk el téged. Ámen.

Isten mindig kész visszafogadni engem.
Nnamani Chidinma (Enugu Állam, Nigéria)

IMÁDKOZZUNK AZOKÉRT, AKIK MÉLTATLANNAK ÉRZIK MAGUKAT ISTEN KEGYELMÉRE!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2023 Október
Ke Sze Cs Szo Va
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek