FELFOGHATATLAN

FELFOGHATATLAN

 

Amikor arra gondolunk, hogy micsoda az ember, nem is annyira az ember fizikai paramétereiről van szó, hanem inkább erkölcsi tulajdonságairól.

S valóban! Mondjátok meg nekem, van-e még egy olyan feledékeny és hálátlan teremtménye Istennek, mint az ember? Miért van tele a Biblia emlékezésre buzdítással? „El ne feledkezzél!” Miért mondják a szülők sokszor, hogy egy szülő képes felnevelni akár tíz gyermeket, de tíz gyermek nem tud eltartani egy öreg szülőt? S a jó pozícióba jutott férfi, akit a felesége tartott el, amíg ő tanult, a diploma megszerzése után hogyan képes otthagyni a feleségét, akinek tulajdonképpen mindent köszönhet? Miért olyan megrendítően feledékeny, hálátlan teremtés, éspedig nemcsak vízszintesen a felesége felé, hanem függőlegesen Isten felé is? Ezért érthetetlen a józan ész számára Isten jósága, gondviselő szeretete.

Mert van-e még egy olyan öntudatosan szeretetlen lény a természetben, mint az ember, aki következetesen, keményen, nemegyszer teljesen ok nélkül gyűlöli a másikat? Aki csak azért gyűlöli a másikat, mert más a színe, vallása, származása. Van-e még egy teremtménye Istennek, aki olyan tervszerűen, előre megfontoltan, annyi, de annyi gonoszságot tud kieszelni, mint az ember? A rabszolgaság intézménye emberi találmány volt. A koncentrációs táborok, a krematóriumok, a tömegsírok emberi találmányok. És az a rengeteg botrány, garázdaság, politikai és rablógyilkosság amivel tele vannak a hírközlő eszközök nem emberi bűnök? Micsoda az ember, kérdezi a zsoltáríró, s kérdezzük vele együtt mi is. S nem kell-e azt feleljük, hogy az ember a teremtés legfélelmetesebb szörnyetege? Bárcsak ne volna ember! Mert egy mérges kígyó kevesebbet vétkezik az élet ellen, mint a homo sapiens. S íme, a kegyelem csodája: erre az őrült, esztelen emberre Istennek gondja van.

Pedig, (s itt érünk a legnagyobb rejtélyhez) van-e még egy olyan lény a természetben, aki olyan régen, olyan tendenciózusan s olyan elkeseredett dühvel harcolna Isten ellen, mint az ember? Hiszen a Biblia szerint még a jégeső is, a hó is, a köd is, a vízi szörnyek is mind Istent szolgálják (148. zsoltár). Csak az ember nem. Az ember istentagadással foglalkozik. â01ENyílt leveletâ01D ír Istennek, s állandóan be akarja bizonyítani Isten nem-létezését. És erre az emberre Istennek gondja van. Ez a józan ésszel érthetetlen. Ez a...

 

...felfoghatatlan kegyelem.

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges!

2024 Április
Ke Sze Cs Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Tárhelyszolgáltatónk

Napi áhítat feliratkozás

captcha 

Bejelentkezés

Legújabb kommentek